Onder het genot van een waterpijp en een glas thee op een overdekt terras voor de citadel in Helep schrijf ik het volgende. Een waterpijp is een lange houten versierde buis op de grond met er bovenop een koperen bakje met tabak erin en daarop een heet kooltje. De voet is een grote glazen hol met water erin, en erboven lucht. Je zuigt de lucht gemengd met rook door een lange slang weg uit de glazen bol. Door de onderdruk wordt dan lucht door de pijp en het water aangezogen. Je zuigt je een apelazer bij zo’n pijp. De rook is koud en brandt niet in je longen. Op het terras staan verscheidene van die pijpen te wachten op een roker. Na de waterpijp ben ik mijn spullen gaan halen en heb de bus gepakt naar Damascus.

De mensen hier zijn heel vriendelijk. Bij het kaartje kopen werd ik direct door iemand die Engels sprak geholpen. Hij bracht me ook naar de bus. Samen hebben we nog een hele tijd gepraat over allerlei dingen, o.a. over politiek. De regering vond hij heel goed en Israel moet verdwijnen. Waarom? Omdat ze het hele Midden-Oosten willen regeren, vooral met steun van Amerika. Hij wist niet erg goed (te vertellen) hoe het politiek systeem in elkaar zit. Er is hier ook een leerplicht en wel alleen de lagere school. Daarna is nog secundair school (3 jaar) waar ze Engels krijgen. 3 jaar highschool en dan universiteit waar ook weer een toelatingsexamen voor nodig is. Dat toelatingsexamen bepaalt ook wat je mag gaan studeren.

Voor in de bus naar Damascus is een stang met erin een waterleiding en erop een kraan. Boven op de bus staat een watertank. Je kunt lauw water in de bus krijgen.

In Damascus werd ik door een stel jongelui aan een goedkoop hotel (fl. 1,40) geholpen. Telkens als ik hier wil trakteren Op een rondje thee of soe, wordt het voor me gedaan. Het lijkt wel of ze niets van me willen aannemen. Van de mannen hier loopt de helft in de oude kleding, lang bruin of zwart gewaad met een witte hoofddoek en de andere helft in wat modernere kleren. Vele vrouwen Iopen rond geheel in het zwart en met een zwarte sluier voor hun gezicht Of dat nog iets te betekenen heeft weet ik niet.