Vrijdag de 22e de hele dag in Firenze geweest. Een mooie zeer drukke stad met vele prachtige kerken en ontzettend veel winkels die lederwaren verkopen. Dat is geloof ik een van de specialiteiten van de stad, naast het edelsmeden. Op de Ponte Veccio, een brug vol met winkels over de Arno, net zoals die in Venetië alleen veel breder en langer, verkoopt men veel leer en goud, zelfs in de kerken verkoopt men het.

Florence-03718

De toeristen worden werkelijk uitgebuit, anders wel geplunderd. De straten hier zijn smal en vol auto’s. De huizen zijn hoog en in de bekende Italiaanse stijl gebouwd (dus direct zien ze er al erg oud uit). Er zijn hier veel dingen de moeite van het bekijken waard. Florence is nl. na de val van Roma en nu Ravenna de toonaangevende stad geweest met vele kunstenaars en wetenschapsmensen‚ o.a. Michelangelo, Leonardo da Vinci, Macchiavelli. De rijkdom van de stad is in zijn gebouwen terug te vinden. De meeste kerken hebben een marmeren façade en muren vol Fresco’s van zeer beroemde schilders. “Das Baptisterium” heeft een 6-hookige koepel met prachtige mozaïeken. Het is alleen jammer, dat je van beneden af er zo weinig van kunt zien. Met een telelens lukt het wel. Tegenover ”Das Baptisterium” ligt de “Dom” en de “toren van Ciaotto”‚ helemaal in marmer natuurlijk. In 150jaar en onder 5 bouwmeesters werd het gebouwd. Van binnen doet het erg gotisch aan; somber. Dit als sterk contrast tegen de witte buitenkant met groene en roze stenen er tussen door “geborduurd”. Het is de op 3 na grootste kerk in de wereld (na de St. Pieter en St. Paul’s Cathedral). Men is er in 1286 aan begonnen. Van binnen is het zo groot en ruim, dat je de honderden mensen die er in rond lopen niet weer kunt vinden. Een kerk met ongeveer dezelfde voorkant, dat komt omdat de voorkant er de vorige eeuw tegenaan is geplakt, maar met een heel ander interieur is de Santa Crose, een kerk van de Franciscanen. Het grote verschil is, dat deze een plafond heeft, gevormd door een balkenconstructie. En aan de voorkant een heel stel “nissen” (grote kapellen) met prachtige fresco‘s. Het is een genot om in deze kerk een uur rond te lopen of te zitten in een van de kerkbanken.

Het museum Uffini bevat de grootste collectie van Italiaanse kunstenaars op de wereld (Michelangelo, Rafaelo, da Vinci enz.). Het plafond is ook helemaal geschilderd. Als je er rond loopt kom je telkens groepen toeristen met een gids tegen. Zodoende leer je nog, door te luisteren, een hoop van de schilderijen en schilders. Het   was ontzettend jammer, dat het museum al om 4 uur dicht ging. ‘s Avonds heb ik in een mensa gegeten. Ik dacht dat het een studenten mensa was, maar het bleek een openbare mensa te zijn. De prijzen waren ook een stuk hoger dan in een studentenmensa. Later hoorde ik, dat als ik mijn studentenkaart had laten zien ik korting kon krijgen.

s’Avonds toen ik terug ging miste ik net op 2 minuten de bus. Ik moest een uur wachten. Toen ik eindelijk met de ons op weg was herkende ik niets meer van de omgeving en twijfelde of ik in de goede bus zat. ik stapte op een gegeven moment maar uit en vroeg daar in een café waar de camping was. Helaas wast ik de naam er niet meer van. Ze stuurden me terug naar Florence. Onderweg kwam ik de bus weer tegen en hield hem aan. Toen de weg bekender werd stapte ik uit en begon weer te lopen. Wat bleek nu, ik had de eerste keer wel de goede bus, maar had door moeten rijden. Dit kwam ik te weten toen ik het aan wat mensen vroeg. Na een 20 minuten waren ze er achter wat Ik bedoelde. De camping was nog 10 km verder. Dus weer de bus! Ze moesten wel lachen, de conducteur en de chauffeur. Ik vond het verschrikkelijk. Midden in de nacht (12 uur) in een vreemde stad met mensen die je niet kunt verstaan en dan niet weten naar je bent of waar je spullen zijn.