s Ochtends werd ik wakker en voelde ik nattigheid. De hele dag en nacht had het geregend en nu was de helft van de tent een plas water. Ik was nat, doordat ik me in mijn slaap had omgedraaid. Zaterdag liften naar Roma. Na 5 minuten kreeg ik al een lift van 240 km tot 40 km voor Roma. Op de autobaan kregen we panne en moesten op hulp wachten. Zodoende duurde het toen nog behoorlijk lang voordat ik in Rome was.

Rome-03727

Daar stond ik op een camping 10 km uit het centrum. Om in het centrum te komen moet je drie bussen nemen. De bussen zijn goedkoop, maar je hebt er altijd een boel nodig om ergens te komen. Nadat ik mijn tent had opgezet ben ik de stad in gegaan. Zomaar om wat rond te kijken. Rome is een grote stad met ontzettend veel auto’s. Het centrum is het oude Forum met alle Romeinse gehouwen er om heen. Een heleboel ruïnes.

Hierdoor heeft Rome geen echt centrum zoals alle steden in Holland hebben. Het heeft meerdere centra. Elk behoorlijk plein heeft een eigen karakter en vormt voor zijn omgeving het centrum. Er zijn eigenlijk maar weinig mooie pleinen, omdat over de meeste het verkeer raast. Rome is ontzettend toeristisch. Overal zie je ze maar gelukkig is de stad zo groot, dat er ook plaatsen zijn waar ze niet zijn. Er wonen hier zoveel mensen, dat de toeristen worden opgenomen in de bevolking en er zijn zoveel dingen te zien, dat het op een plaats nooit te vol is. Je ontmoet hier de gekste mensen en je spreekt alle talen. Het eerste uur hier Nederlands met een stel Zuid-Afrikaners, die stellig beweerden dat er geen rassendiscriminatie in hun land was. Ten minste niet zo erg als het ons wordt voorgesteld. Dat is allemaal maar propaganda. ’s Avonds Deutsche met een groep Duitsers en overdag meestal Engels met Frans er tussen door. Het is soms we lastig. Als je lang Engels praat ga je in het Engels zelfs denken. Idemdito met het Duits. Gegeten heb ik heel goedkoop in van klein restaurant vol Amerikanen. Ik was op weg naar de studentenmensa en toen zag ik een hele groep buiten een restaurantje staan te wachten tot ze naar binnen mochten. wat bleek nu, ze hadden allemaal dat boek “Europe on 5 or 10 dollars a day“ en daar stond dit restaurant. Het is de goedkoopste in Rome schijnt het. 600 lire voor brood, Spaghetti, vlees, sla, wijn en een appel. In zo‘n internationaal restaurant hoor je nog eens wat. Je wordt heel wat wijzer over de dingen die je moet zien en hoe je er moet komen.