Ik ben er meestal pas om 9 uur of half tien uit. Alle mensen die ik tot nu toe heb gesproken maken ongeveer dezelfde tocht als ik alleen dan wat vlugger en niet liftend. Naar Istanbul gaan de meesten ook niet. Wel naar Napels, dan van Brindisië met de boot naar Griekenland. Ben benieuwd of ik er nog wat onderweg tegen kom. Maandag wilde ik eerst de “Engelenburcht” (een oud mausoleum, dat tot burcht is omgebouwd van zo’n 100 na Chr) bezoeken maar het ding was op maandag gesloten. Ben toen maar naar het forum gelopen en heb daar zo’n 5 uurtjes rondgelopen. Je komt wel onder de indruk van de grootte van de gebouwen die de Romeinen hebben gebouwd. Het forum ligt in een ontzettend groot park met daarin ook het Palatin of althans de resten erven. Dat is de plaats waar de keizers en voor hen de koningen in woonden. Het Capitool viel tegen. Het staat er namelijk niet meer. En de berg waar het op stond is maar een heel klein heuveltje, dat Je niet eens ziet omdat de muren Van het huis (het stadhuis), dat er op staat tot onder door lopen. Na het forum en het Colosseum heb ik de bus gepakt en een catacombe aan de Via Appia Antica bezocht. Ze vielen allebei tegen. De catacombe omdat het zo klein was en de Via Appia omdat het zo vol auto’s was en niets meer van een Romeinse weg weg had. Het was een lange weg langs de oude stadsmuur van Rome naar de studentenmensa.

Toen ik er aan kwam was ik uitgeput. Ik vroeg de weg naar de mensa aan iemand die er uit zag als een student en het was er een. Hij sprak ook nog Engels wat onder de studenten zeldzaam is zoals ik later merkte. Aan de kassa deed hij alle moeite om een kaartje voor mij te kopen, maar helaas! Al zijn gepraat in een voor mij onverstaanbare taal en met vele handgebaren tevergeefs. Ik droop af en probeerde het bij de andere kassa (je moest een eten’s bon kopen voordat je ging eten). Ditmaal werd ik geholpen door een andere student, die alleen Frans sprak. Het lukte; ik moest wel 500 in plaats van 300 lire betalen, maar het was altijd nog minder en het eten was beter dan in dat restaurantje in de stad. Het Frans praten ging beet. Als ik er niet uit kwam dan maar Nederlands. Dat verstond die student namelijk en hij sprak het ook een beetje. Hij was drie maanden in Nederland geweest. Het was best gezellig.

Rome-03734

‘s Avonds Op de Camping ook nog uren gesproken met een paar Amerikaanse meisjes. Nu heb ik eindelijk precies door hoe hun schoolsysteem in elkaar zit. Ook hebben we nog een ietwat filosofische discussie gehad over god en godsdienst. Tot nu toe is alles nog boven verwachting goed gegaan. Het lukt heel goed om in contact te komen met mensen. Juist omdat je alleen bent. Je ontmoet zoveel verschillende mensen. Hollanders heb ik tot nu toe nauwelijks gezien. Waarschijnlijk zijn de vakanties daar nog niet begonnen; gelukkig.