Van die Amerikanen, een jongen en een meisje, kreeg ik de volgende dag (zondag ) een lift naar Olympia. Ik heb met ze de stad bekeken. Olympia is fantastisch; een klein stadje met een straat en een hoop ruïnes. De eerste leuke ervaring was het eten om zo‘n 12 uur. We zaten net aan tafel en bekeken de menukaart en daar kwam een jongen van een jaar of 14 en nodigde ons uit de keuken te bekijken. Het was een open keuken, waaruit je rechtstreeks in de eetruimte keek, waar niemand zat, want iedereen at buiten in de schaduw van het afdak. Er was een vrouw die alle pannen voor ons opende en zei wat het was. We namen hun specialiteit; een mengsel van kalfsvlees met ui. Heerlijk. De eerste keer dat ik in een restaurant at. De 2 musea daar waren prachtig. Heel systematisch en met een goede uitleg in de handleiding. Ze hadden er beelden van de Zeus tempel die werkelijk prachtig waren. In het nieuwe museum waren veel oude dingen. De meeste van de 5e eeuw voor Chr. Sommige nog echt dat primitieve. Het meeste was in brons. Een mooi nieuw museum met logische indeling. In het grote park waarin alle ruïnes liggen van het oorspronkelijk Olympisch dorp met de tempels die er bij hoorden was het lekker rustig.

Het weer was prachtig en de omgeving ook. Een heuvelachtig landschap met loofbomen en hier en daar schieten er cipressen omhoog. De omgeving is niet groen zoals in Nederland maar bruin vanwege de droogte. De bouwwerken zelf (ruines) zijn indrukwekkend groot, maar niet overdreven. Ze zijn harmonisch en functioneel, niet zoals die overdreven barok dingen in Rome. Heel interessant vond ik wat een Duits sprekende gids zei, o.a. dat alle beelden zo prachtig waren van gezichtsuitdrukking en lichaamsbouw, niet om de mensen die er naar keken te verbazen, ze konden ze meestal niet eens zien omdat ze zo hoog zaten, maar om de god te plezieren. Een heel ander doel van de kunst dan tegenwoordig. In de renaissance was het misschien hetzelfde. Beschilderden ze toen niet hele plafonds vol met voor het oog praktisch onzichtbare kunstwerken (bijv. Sixtijnse kapel)?

Gekampeerd hebben we naast het station Op een stukje grond met prachtige bomen er op en erbij een huisje met wastafel en wc. Waarschijnlijk het toilet van het station. Net als in een sprookje, zo mooi en rustig. Toen we aan kwamen stonden er ook een stel Amerikaanse meisjes, ook met een volkswagen busje. Het station is ook grappig. Een spoor, dat daar dood loopt met zo’n 7 treinen per dag. Al heb ik er nog geen een gehoord. De locomotief wordt aan het eind van de rails op een ontzettend- oude verroeste draaitafel omgedraaid. s avonds heb ik een waterzak gekocht en in een van de openlucht cafés een biertje gedronken. De waterzak kreeg ik 50 drachmen goedkoper‚ voor 140 nog duur genoeg. Blijkbaar kun je hier overal afdingen. De musea waren hier allemaal gratis. Dat zijn alle musea in Griekenland op donderdag en zondag. Tot nu toe was Olympia de mooiste stad. Heel rustig, weinig toeristen, het ligt waarschijnlijk te ver landinwaarts, en heel vriendelijke mensen. De Grieken zijn echt fantastisch vergeleken bij de Italianen. Niet dat zenuwachtige getoeter en dat onbeschofte gedrag t.o.v. de meisjes (handtastelijk).