Woensdag de hele dag in Athene doorgebracht. ‘s Ochtends natuurlijk eerst de verkeerde bus gepakt, zodat in bij de haven uitkwam. Gelukkig ging van daar de metro naar het centrum en langs het Acropolis. De metro is meer een stadstreintje. Het grootste deel rijdt hij boven de grond. Het ding heeft allemaal houten coupés waar je alleen in kunt staan. Het Acropolis: een grote rots met erop de ruïnes van de tempels van Athene en een van Poseidon en Athene samen (omdat ze Poseidon, die de weddenschap om de zeggenschap over Athene verloor, ook moesten eren. Deze weddenschap hield in, dat wie het mooiste geschenk kon maken voor deze nieuwe stad haar patroon zou worden. Poseidon sloeg met z’n 3 tand een gat in het Acropolis waar zout water uit kwam. Athene liet op de rots een olijfboom groeien.) Het Acropolis zat vol met toeristen. Vooral bij de ingang. Om 12uur, toen het te heet werd, viel het gelukkig mee. In een schaduwrijk plekje was het koel genoeg om de stad vanaf het papier te bestuderen. Het Pantheon in de huidige vorm werd in 447 v. Chr. gebouwd, onder het toeziend oog van Pericles, een van de beroemdste consuls. Ver voor die tijd woonde de koning er (o.a. Kekrops). Rond 550 stond de eerste tempel op het Acropolis. Deze is in de Perzische oorlog van 472 BC afgebrand (hij had zuilen van hout). In de christentijd is het omgebouwd tot een kerk en in de tijd van de Turken was het een munitie opslagplaats. In 1687 ontplofte die.

Aan een kant van de rots zijn 2 theaters gebouwd. In een ervan heb ik ‘s avonds de generale repetitie van een opera gezien (gewoon over een muurtje klimmen).

Athene-03789
Greek style theatre
Athene-03790
Roman style theatre
Athene-03793
dress rehearsal

‘s Middags naar het archeologisch museum geweest. Ze hebben daarnaast de beelden collectie, waaronder ook ettelijke bronzen beelden staan die ze uit zee gehaald hebben, een grote verzameling gouden voorwerpen, waarvan sommige, zoals een dodenmasker van een van de eerste koningen, zo‘n 2 – 5 duizend jaar voor Chr. Gemaakt zijn.

Athene-03791
Bronze statue fished out of the sea

Daarna ben ik naar het Rode Kruis gegaan en heb 400 cl bloed afgegeven. De vorige avond had ik van wat Hollanders op de camping gehoord, dat je voor 490 cl bloed fl. 30,- kreeg. Een van hen was er bij flauw gevallen. Ik kreeg van hun het adres en besloot het ook te doen. ‘s Middags heb ik eerst lekker warm gegeten in een van de restaurantjes bij het Acropolis, om er niet op een lege maag heen te hoeven en er na heb ik ook nog maar ergens wat gegeten, omdat ik op een zo gemakkelijke manier aan geld gekomen was. Het viel reuze mee. Een prik, dan 4 – 5 minuten wachten en dan een glaasje limonade. Ik moest lachen toen het bloed door het buisje de fles in stroomde, het kietelde zo en je arm klopte. Athene: De stad is modern. Vele brede straten en grote trottoirs. Dat komt omdat de stad in deze eeuw eigenlijk pas is gebouwd. Het telt 2.000.000 inwoners. Van de Acropolis af lijkt het of je midden in een huizenzee staat met hoge golven om je heen. De stad ligt tegen de heuvels op. De straten zijn druk en schoon. Overal staan kleine boekestalletjes‚ waar je ook cola kon krijgen. Dat is hier het goedkoopst (30 ct per fles). Om 2 uur gaan de meeste winkels en gebouwen dicht tot 5 uur. Er zijn hier weinig terrassen vergeleken bij Italië. De mensen leven er ook niet zo op straat. Ook zijn er weinig fruitstalletjes. Ik heb er nog geen een gezien. Wel af en toe een kar vol met perziken (per kg fl. 1,-). In Rome zag je op de gekste plaatsen mag wel een wagen vol fruit. Meisjes zie je weinig. ’s Avonds helemaal niet meer. De vrouwenemancipatie is nog niet ver doorgevoerd. Ze durven ’s avonds misschien niet of het wordt hen door hun opvoeding ingepompt ‘s avonds niet op straat te komen. Op vele straathoeken zie je mannetjes staan die de hele tijd maïskolven op een warme plaat ronddraaien. Ben benieuwd hoe ze smaken. Er rijden ook veel taxi’s rond. Ze schijnen goedkoop te zijn en worden veel gebruikt.