Om half 12 zaterdags, na 39 1/2 uur rijden konden we eindelijk in Istanbul uitstappen. Ik ging met een groepje mee een hotelkamer zoeken, maar verloor ze onderweg. Ging terug naar het station, wisselde wat geld. Na veel zoeken vond ik iets goedkoops. Boven op het dak van een hotel voor 5 Turkse lira = fl. l,-. Niet duur, maar je krijgt ook niets. Istanbul is voor wat ik er tot nu toe van gezien heb een fascinerende stad.

DSC03290

Heel veel overdekte, door doeken tegen de zon of door een gewelf, steegjes vol met koopwaren. Alles bij elkaar. Een paar steegjes vol tapijten, een paar vol kleren, andere vol Afghaanse jassen en het gekke, een straat vol koperslagers die je aan het werk kunt zien te midden van hun producten. Als je door die stegen loopt word je van alle kanten aangesproken of je alsjeblieft zonder enige verplichtingen in hun zaak wilt komen kijken. Ze hebben er prachtige dingen. Je gaat er van watertanden. Jammer genoeg heb ik het geld er niet voor want ik heb nu een mooie route uitgestippeld. Door Turkije met bussen of treinen langs de bezienswaardigheden naar het zuiden om daar de boot naar Cyprus te pakken en vandaar naar Israel. Ik hoop, dat ik het haal op tijd. Aan de andere kant heb ik geen zin om me te haasten, wat ik tot nu toe wel gedaan heb. Een moskee binnen lopen vanuit de lawaaierige straat is een hele aparte ervaring. Je komt ineens in een hele grote lauwe ruimte waarin je op sokken moet lopen over de tapijten. De hele vloer is ermee bedekt. Hier en daar staan of knielen wat mensen, in gebed, in de richting van mekka. Het plafond bestaat uit koepels. Alles is betegeld met kleurrijke tegels. Hier en daar worden tapijten schoon gemaakt door wat vrouwen, de enige vrouwen die je naast de enkele toeristen ziet in de moskee; en worden tapijten heen en weer gesjouwd en die bidders laten zich maar niet in hun Allah-erende bewegingen storen. Op straat zie je overal jongetjes en wat mannen rondlopen met bakken water op hun rug. De bakken zijn bont gekleurd en hebben een slang met kraan eraan en kunstbloemen erop. Ze verkopen water!