De eerste nacht op het dak is goed bevallen. Ik sliep vrij snel en heel vast, want ik heb niemand anders boven horen komen. Voor het slapen gaan nog wat soep gemaakt, die de mensen die het geproefd hebben wel lekker vonden. Toen ik ‘s ochtends wakker werd, was het terras propvol. Overal lagen lichamen in elkaar gekruld en over elkaar heen. Ik lag bovenop iets hards. Een riem van iemand. Heerlijk lang uitgeslapen. Je zag lichaam na lichaam in beweging komen, uit z’n omhulsel kruipen en na deze opgerold te hebben, vertrekken. Een paar mensen, die ik de vorige dag ontmoet had waren al vertrokken, vroeg, met een bus naar Afghanistan voor maar $18.-.

De hele dag heb ik wat rondgedwaald door de “Blauwe Moskee” (Sultan Ahmet), het Sint Sophia Museum, dit is een door Constantijn in 584 gebouwde byzantijnse kerk, die door de turken in 1400 zoveel in een moskee is veranderd. Op sommige plaatsen hebben ze het nieuwe pleisterwerk weggehaald en zijn prachtige mozaïeken te zien.

Het is nauwelijks te zien dat het een moskee is geweest, want de meeste byzantijnse kerken lijken van binnen en van buiten (op de torens, minaretten na natuurlijk) veel op een moskee. Ze hebben ook 4 grote zuilen met een grote koepel erop in het midden met er omheen halve koepels en daar tussen door hele kleine koepels. Dat het een katholieke (let wel niet R.K.) kerk is geweest is te concluderen uit het feit, dat de voorkant naar het oosten is gericht en niet naar mekka. Om dat te corrigeren hebben ze een in het “middenschip” een gebed’s platform scheef geplaatst in de richting van Mekka met erop de preekstoel. Ook ben ik nog in het archeologisch museum, dat vergeleken bij dat in Athene en andere plaatsen slecht was omdat ze er vele foute beschrijvingen bij hadden en in het Gulhane Park met het oude Sultan paleis geweest. Jammer genoeg (achteraf) ben ik niet in het harem, de ruimte waar de sultan met z‘n 400 vrouwen woonde, geweest. Je moest er namelijk extra voor betalen. ik raakte in gesprek met een officier, die er rond liep en graag Engels wilde spreken. Van hem ben ik heel wat over de geschiedenis van Turkije te weten gekomen. Sultan Mehmed II (1400 zoveel) was de eerste sultan. Hij had Constantinopel veroverd en maakte het de hoofdstad van het Ottomaans rijk, dat op zijn hoogtepunt ongeveer 1600 veel landen omvatte (het hele nabije oosten, Noord-Afrika, Griekenland, Bulgarije en een stuk van_Rusland). Het rijk was te groot en de landen veroverden op den duur weer hun vrijheid. In 1925 vluchtte de laatste sultan en werd er een democratische republiek met een gekozen president opgericht door Atta Turk. (Het huidige Turkije.) Er zijn 7 partijen dus democratischer dan Griekenland met z‘n ene partij. s Avonds “warm” gegeten. Het eten was allemaal koud; eerst soep, vrij smakeloos, dan gevulde aubergine, een slaatje en dan nog twee gevulde paprika‘s, die een theebladeren bijsmaak hadden; wel lekker. Je kunt hier niet zo’n hele maaltijd (aardappelen, vlees, groenten) bestellen, zoals in Nederland. Je moet allemaal losse schoteltjes nemen. al met al was het 25 lira – fl. 5,-; niet duur als je bedenkt, dat ik er twee flesjes bier en een koffie bij heb gedronken.