De laatste dag Tanga was prima. Eerst ’s ochtend ’s geprobeerd of we een boot konden regelen naar Pemba. Nou na veel fijven en zessen kon dat tegen het eind van de maand. Was dus wel wat aan de late kant. Toen het vliegtuig geprobeerd. Koste 80 Sch, dus daar hoefde je het niet voor te laten. We boekte ons voor a.s. zaterdag op voorwaarde dat we toestemming kregen om naar Pemba te gaan. Die toestemming moet van Zanzibar komen.

We gingen toen naar de Lutherse kerk omdat ik de dag ervoor van de Duitsers in de bus had gehoord dat zij een guesthouse hadden. Na veel lopen en zoeken kwamen we op een kamer met een stel vrouwen en kinderen te zitten. Na ½ uur begon ik me af te vragen of het misschien zinvoller was weer weg te gaan. Waarom zouden ze ons, toeristen, immers een kamer geven? Tenslotte kwam de referent of iets dergelijks die, nadat ik een of ander wat deemoedig verhaal had opgehangen, bereid was om voor ons een plaats in het guesthouse te regelen. 

Het guesthouse werd na een verschrikkelijke wandeltocht van 1 ½ uur in de brandende zon, Jan met zijn koffer op de nek en ik met mijn rugzak, gevonden. Prima, Prima. Vlak bij de kust. Een heel huis waarvan wij dan 1 kamer deelden maar het gebruik van de rest hadden. Er was nog een ander echtpaar maar die bleven er nog maar 1 dag.

We liepen om 3 uur naar de bootclub in onze zwembroek. Eerst was er bijna niemand en zwommen we heerlijk in het lauwe water. Later kwam iedereen van het werk terug en begon er een zeilwedstrijd. Tijdens en na de wedstrijd maakte ik met heel wat Nederlanders kennis. Jan had zelfs een zeevis manifestatie voor ons geregeld. De vooruitzichten waren prima. Het bier en cola-cognac vloeide ruim. 

Toen kwam Hein, een van de Nederlanders, ineens met het bericht dat ik naar huis moest omdat mijn vader ernstig ziek was. Hoe kan ooit zo’n bericht me daar bereikt hebben. Blijkbaar had de ambassade een heel stel Nederlanders in de buurt van de Kilimanjaro gevraagd of ze ons gezien hadden. Een had ons dan zien zwemmen bij de YMCA en was er toen blijkbaar achter gekomen dat we naar Tanga waren gegaan. Wat een geluk dat we met zoveel Nederlanders daar in de bar hadden gesproken.