Livingstone, Victoria Falls, Zondag 19/11/1978 Wat ben ik net een mooie blanke dame tegen gekomen, Jackie, een Amerikaanse, die nu hier in het hotel hiernaast op een of ander conferentie zit. Een schoonheid. Ik zag ze toen ik een foto van de watervallen bij zonsondergang wilde nemen. Lang blond haar en bruine ogen. Een stuk kleiner dan ik (=- 165 cm). En ongeveer 25 jaar oud. Ze liep maar wat heen en weer en besloot toen maar naast me te gaan zitten. Eerst leek ze op een Italiaanse maar toen ze sprak verried ze zich. Wat een schoonheid. Ze zit hier de hele week. Als ik wist dat ik succes zou hebben dan zou ik hier langer blijven.

Enfin zaterdag ochtend uit Kitwe per trein vertrokken. De laatste 4 dagen in Kitwe bij een Delftenaar , Leen Wanders gelogeerd. Zijn Spaanse vrouw is terug naar Spanje, dus hij zit er wat alleen. Ben woensdags met hen 2x ondergronds geweest. ’s Ochtends naar de mijnschool en ‘s Avonds stiekem naar zijn afdeling. Het was er wel een puinzooi. Overal stortte de zaak in. Het erts en nevengesteente was erg schisteus. Een heel gekruip over laddertjes en door gangetjes. Vrijdag ben ik met Dhr, Kunel mee geweest naar 2 open pit mijnen. Een die over een paar dagen dicht gaat en waar je prachtig de geologische structuren kan zien. De ander was de grootste open pit mijn in Afrika en de tweede of derde in de wereld. Er reden geweldig grote 200 T. vrachtwagens rond om de overburden te verwijderen. Verder zijn we nog in een mill geweest met daar achter de hele Hydro metallurgie van koper met elektrolyse en in de grootste leach plant ter wereld waar ze 26.000 ton tailing van de mijn met +/- 0,6% Cu verlagen tot 0,04%. Een enorme buizenwinkel.

’s Nachts om 4 uur kwam ik hieraan met een auto, taxi, van het station. Vanochtend hoefde ik niet voor de vorige nacht te betalen dus dat was weer meegenomen (KW 8,80). Vanochtend vroeg bij het zwembad kwam ik een hele troep Duitsers in combi’s, landrover en vrachtwagen tegen. Een stel bleek dezelfde te zijn als in Ruaha National Park. Wat een kleine wereld. De wagens waren prachtig. De vrachtwagen was een oude leger Hanomag met 4 wiel aandrijving en die al een vak erachter op had (oude ziekenauto of iets dergelijks). Je schijn er in Frankfurt op in te kunnen schrijven voor rond de Dm 2.000. Helaas met benzinemotor en loopt 30 l per 100 km. De LR was een diesel wagen. Die liep 11 – 13 l/100 km. Hij had er zo’n bovenbouw opgemaakt die ik wil hebben. Het was een bestel wagen. Dakplaat origineel met rondom +/- 40 cm. Verhoogd. Er was een klapbed in het bovenstuk. Voorkant geïsoleerd voor warmte. Op de achterdeur een derde scharnier aangebracht en de deur verstevigd waaraan een wiel hangt en aan de binnenkant een kooktoestel, elektrische compressor ijskast, water jerrycans. Hierin kon je een elektrisch waterpompje laten zakken. De vering had er een extra blad in en 4×4. Geen probleem met vuil in de benzine. Kortom ideaal.